Student

Extrajobb på Södertörns högskola

Ibland som student kan det vara skönt att ha ett extrajobb för att dryga ut studentkassan. Det finns flera olika extrajobb på högskolan att söka för dig som är student.

Biblioteksvärd

Läser du ett program på Södertörns högskola eller Röda Korsets Högskola och har minst ett år kvar på dina studier? Har du erfarenhet av service och kundbemötande? Som biblioteksvärd får du möjlighet att se Södertörns högskolas bibliotek från insidan, hjälpa dina studentkamrater och andra biblioteksanvändare.

Arbetsuppgifter

 • Låneärenden och andra frågor i infodisken
 • Bokuppsättning
 • Telefonservice
 • Tillsyn, stängning och iordningsställande av lokalerna
 • Andra i biblioteket förekommande arbetsuppgifter efter behov

Arbetet kräver att du kan arbeta kvällar och helger tillsammans med en annan biblioteksvärd. Utan ordinarie personal på plats krävs att du kan ta ansvar både för att öppna och stänga biblioteket.

Kvalifikationer

 • Du är sedan minst en termin tillbaka student på Södertörns högskola, Röda korsets högskola eller läser Biblioteks- och informationsvetenskap vid ett annat lärosäte och har minst ett år kvar på dina studier
 • Erfarenhet av service och kundbemötande
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • God samarbetsförmåga

Som person är du dessutom serviceinriktad, noggrann, stresstålig och har ett lösningsfokuserat arbetssätt.
Stor vikt kommer att läggas på personliga egenskaper och lämplighet.

Anställning

Tidsbegränsad anställning från minst en termin med eventuell förlängning terminsvis, upp till högst 2 år. Visstidsanställning, timlön enligt avtal.

Arbetstid

Varierande arbetstider, 1 eller 2 kvällar/vecka, helgtjänstgöring dagtid ingår. Även arbetstimmar på dagtid kan förekomma. Arbetet är främst förlagt under terminstid, max 40 timmar/månad.

Om du är intresserad av att jobba extra på biblioteket, e-posta till biblioteket@sh.se.

Emmy arbetar som biblioteksvärd på Södertörns högskola.

Emmy Martinsson, började som biblioteksvärd på Södertörns högskolebibliotek i september i år och studerar till sjuksköterska, andra terminen på Röda Korsets högskola.

Emmy, du har nu jobbat som biblioteksvärd i nästan en termin – vilka är dina arbetsuppgifter?

Jag möter låntagarna i disken och svarar på deras frågor och försöker hjälpa dem att hitta den information de söker. Sen ställer jag upp böcker i hyllorna ibland. Det är terapeutiskt!

Vad är det som är roligt med jobbet?

Att träffa alla som kommer till biblioteket, och försöka lösa problem.

Vilka egenskaper behöver man ha för detta jobb?

Lugn och tålmodig tror jag. Sen är det viktigt att en är lite lyhörd och att kunna läsa mellan raderna eftersom det ibland är så att besökarna inte alltid själva vet vad de letar efter. En måste vara lite som en detektiv.

Du studerar ju och jobbar på biblioteket och har dessutom praktik, hur får du allt att fungera?

Det fungerar bra! Nu under praktiken har jag inga arbetspass. Annars jobbar jag 1–2 arbetspass i veckan.

Tror du att du kommer att använda något du har lärt dig som biblioteksvärd i ditt framtida yrke som sjuksköterska?

Verkligen! Det finns flera likheter mellan yrkena. Både då en måste vara lösningsinriktad, strukturerad och lugn. Och framför allt, kontakt och interaktion med olika sorters människor. Jag hoppas också på att detta jobb gör mig superbra på att hitta vetenskapliga artiklar!

Mentor

Har du pluggat några terminer och känner att du är bra på att lägga upp och strukturera dina studier? Vill du vara ett stöd i en annan students studieprocess, få relevant arbetslivserfarenhet och samtidigt få en inkomst?


 

Arbetsuppgifter

Uppdraget innebär att hjälpa en student med rätt till funkastöd att lägga upp sina studier. Utifrån studentens behov stöttar du till exempel hens förmåga att:

 • prioritera vad som är viktigast just nu
 • överblicka vad som måste göras
 • tidsplanerna och sätta delmål för uppgifter
 • konkretisera och tolka uppgifter och moment för att fokusera på rätt saker
 • tydliggöra ramar och ge stöd att komma igång/avsluta uppgifter

Som mentor är du inte en extralärare med ämneskunskaper, utan fungerar mer som en coach. Att motivera och peppa studenten kan vara en viktig del av uppdraget.

Kvalifikationer

Du som tar uppdrag som mentor ska:

 • ha minst en termins erfarenhet av högskolestudier
 • vara bra på att planera studier och ha koll på studieteknik
 • ha god samarbetsförmåga
 • vara intresserad av att stötta en annan person att uppnå sina mål och att följa hens utveckling

Som person får du gärna vara tålmodig, pedagogisk, engagerad och kunna motivera andra. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Vi söker mentorer löpande under terminerna.

Anställning

Tidsbegränsad timanställning, 125 kr/h enligt avtal.

Arbetstid

Uppdraget kan uppgå till max 12 h per månad och per student. Du kan samarbeta med en eller flera studenter. Ni förlägger tillsammans tiden för samarbetet, oftast mellan 1-3 h per vecka, genom träffar, telefon och sms-kontakt. Arbetet pågår under terminstid. För mer information, kontakta oss på mentor@sh.se.

Intresserad av att jobba som mentor?

Är du intresserad av att jobba som mentor eller vill får mer information om uppdraget är du välkommen att kontakta oss på mentor@sh.se

Vi håller i mentorsrekryteringsträffar under varje termin där vi berättar mer om uppdraget, är du intresserad av att jobba som mentor är du välkommen att delta i en rekryteringsträff.

Föranmälan gör du till mentor@sh.se

Träffen hålls via Zoom som du efter anmälan får länk till.

Studentambassadör

Vill du representera Södertörns högskola och inspirera blivande studenter? Som studentambassadör representerar och marknadsför du Södertörns högskola gentemot gymnasieelever och andra presumtiva studenter. Du är en viktig del i arbetet att öka kunskapen hos allmänheten om vad Södertörns högskola erbjuder och vad som gör oss unika.

Ända sedan starten av Södertörns högskola 1996 har våra studenter varit viktiga i arbetet med att marknadsföra högskolan. Vi tror att blivande studenter inspireras mest av att träffa dem som har egen erfarenhet av att läsa här.

Vi söker dig som är:

 • serviceinriktad, gillar att samarbeta och gärna träffar nya människor
 • tycker om att ta kontakt och gärna kommunicerar i tal och skrift
 • är flexibel och har lätt för att anpassa dig till nya situationer
 • har läst minst en termin och har minst två terminer kvar av din studietid på Södertörns högskola

Du får

 • erfarenhet av att tala inför grupper
 • bra merit inför framtida yrkesliv
 • ett roligt och flexibelt extrajobb
 • utbildningar
 • ett bredare nätverk
 • timlön (vardagar 125 kr/h och helg 135 kr/h)

Arbetsuppgifter

Du är högskolans ansikte utåt och informerar presumtiva studenter om Södertörns högskolas utbildningar. Arbetet sker bland annat på gymnasieskolor i Stockholmsområdet, på mässor, digitalt och vid studiebesök på högskolan. Uppdragen varierar till både form och omfattning. Exempel på uppdrag är att ta hand om högskolans Instagramkonto en vecka, att delta i livesända webbinarium och berätta om varför just du valde Södertörns högskola och att arbeta vid terminsstarten och hjälpa till att välkomna nya studenter. Ett annat exempel på uppdrag för studentambassadörer är att medverka vid Sommarhögskolan där högstadieelever från kringliggande kommuner bjuds in till högskolan på sommarlovet och får delta i workshops och testa att vara studenter. Som studentambassadör arbetar du för hela högskolan men är anställd av Kommunikationsavdelningen.

Rekrytering sker löpande varje termin

För mer information, kontakta oss på studentambassador@sh.se

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2022-01-14