Södertörns högskolebibliotek: SöderScholar
Databaser
Bibliotekets hjälp och stöd till dig med funktionsnedsättning
Du som har en funktionsnedsättning som påverkar dina studier har rätt att få din litteratur i anpassad form. På den här sidan kan du läsa mer om vad biblioteket kan hjälpa dig med.
Allmänt om bibliotekets stöd
Du kan få stöd både från särskilda samordnare på din högskola och på biblioteket. Målet är att du ska kunna studera på lika villkor som andra studenter. På bibliotekets Talboksservice kan vi hjälpa dig att få din kurslitteratur i anpassad form. På biblioteket finns stationära datorer med stödprogram och ett särskilt resursrum.
Du kan komma direkt till oss utan att först ha träffat samordnaren på Södertörns högskola (SH), Röda Korsets Högskola (RKH) eller Stockholms Musikpedagogiska Institut (SMI). Kontakta oss genom att mejla talbok@sh.se eller klicka på knappen Skaffa talböcker och annan anpassad media.
Talböcker
Om du har till exempel koncentrationssvårigheter eller dyslexi kan talböcker vara ett bra sätt att kunna ta in kurslitteraturen.
För att få använda talböcker krävs att du har någon form av läsnedsättning. Vi kräver däremot inget intyg. Om du har rätt till talböcker kan du fritt ladda ner de böcker du behöver.
Talböcker är den vanligaste formen av anpassad media. Om du är osäker på om du har rätt till talböcker kan du läsa mer på Myndigheten för tillgängliga mediers (MTM):s webbplats Legimus.
E-text och punktskrift
Om du har en synnedsättning kan vi hjälpa dig att få din kurslitteratur som punktskrift. Du kan också få den i så kallad e-text. E-text är ett format utvecklat för dig med synnedsättning.
Läsa med talsyntes
Du kan också lyssna med talsyntes, ett program som omvandlar skriven text till ljud. Du som är student på SH kan få programmet TorTalk kostnadsfritt till din egen dator. Du behöver inte ha någon läsnedsättning. Mer information och licensnycklar finns på Studieverkstans sida, scrolla ner till svart knapp med texten "Talsyntes". Programmet finns också på alla datorer på Södertörns högskola, inklusive de på biblioteket.
Resursrummet
På entréplan i biblioteket, rum UB 523 finns Resursrummet. Här finns:
- en dator med stödprogrammen EasyReader, TorTalk, Gustavas ordböcker, StavaRex, SpellRight, ClaroCapture, ClaroIdeas och ZoomText.
- en skanner för att göra tillgängliga dokument
- en skrivare
- tangentbord för punktskrift
Om du är student på Södertörns högskola och behöver använda Resursrummet kontaktar du Funka. Om du är student på Röda Korsets Högskola så mejlar du Talboksservice. Mejla också Talboksservice om du vill ha en introduktion till rummet.
Stödprogram och bärbara datorer
Du som är funkastudent på SH kan låna en bärbar dator med stödprogram i två veckor på Infocenter.
Stödprogram finns också på en del stationära datorer i biblioteket. Genom att klicka på plustecknen kan du läsa mer om de olika stödprogrammen och var du hittar dem.
Mer stöd till dig som student med funktionsnedsättning
Som student med funktionsnedsättning kan du få även annat stöd från din högskola. För denna typ av stöd behöver du ha intyg på din funktionsnedsättning.
Läs mer om stöd via Funka på SH.
Läs mer om stöd via samordnaren på RKH.
Ett annat tips är att ta kontakt med Studieverkstan. Studieverkstan kan hjälpa dig med språk, skrivande och muntliga presentationer men också med att strukturera studierna. Alla har rätt att ta stöd av Studieverkstan, men om du har ett intyg på din funktionsnedsättning kan du få extra handledning.
Information om fysisk tillgänglighet hittar du på sidan Tillgänglighet och lokaler.
Sidan är uppdaterad
2021-02-18