Biblioteket för dig som är ny student

Välkommen till biblioteket! Hos oss kan du sitta och studera och låna kursböcker och annan litteratur. Du har tillgång till många databaser och e‑böcker. Vi kan också bland annat ge dig tillgång till talböcker om du har en läsnedsättning och hjälpa dig att söka litteratur till din uppsats.

Kort filmguide

För dig som är student på Södertörns högskola

För dig som är student på Röda Korsets Högskola

Kom igång

För att använda biblioteket fullt ut behöver du ett lånekort med pinkod och ett SH-konto eller RKH-konto för e-resurser.

Öppettider till och med 31 oktober.

Måndag–fredag

Infodisken bemannad 10:00–17:00.

Lördag–söndag

STÄNGT

Sedan 23 augusti öppet för allmänheten. Från och med 1 november återgår vi till ordinarie öppettider.

Mer information om öppettider hittar du på sidan Kontakt och öppettider. Längst ner på bibliotekets portalsida ser du alltid dagens öppettider.

Coronainformation

Det är väldigt viktigt att vi alla gemensamt tar ansvar för att minska smittspridningen. De rekommendationer som gäller för högskolan gäller även på biblioteket. All specifik information som rör hur pandemin påverkar bibliotekets verksamhet hittar du på www.sh.se/bibliotek/corona.

Litteratur

Vi har all kurslitteratur du kan behöva för din kurs. I daglånerummet finns varje morgon ett ex av varje kursbok tillgänglig. Vi har även en mängd annan litteratur och du har genom oss tillgång till databaser, tidskrifter och e-böcker. Mer om våra samlingar hittar du på sidan Bibliotekets utbud. Mer om lånetider och annat hittar du på sidan Låna.

Talböcker, e-text och punkt

Har du en läsnedsättning och behöver få din kurslitteratur i anpassad form, till exempel som talbok från Legimus? Läs mer om bibliotekets stöd till dig med funktionsnedsättning eller boka ett möte med Talboksservice.

Studiemiljö

Biblioteket har olika studiemiljöer för olika tillfällen och behov. Det finns tysta avdelningar där du kan sitta ostört, och i vanliga fall utrymmen för grupparbete. Just nu är grupprummen avstängda med hänsyn till risk för smittspridning, och grupparbeten är tills vidare inte tillåtna i biblioteket, med anledning av pandemin.

Datorer och skrivare

Vi har stationära datorer som du kan använda i biblioteket. Det finns två skrivarrum där du kan skriva ut antingen från en av bibliotekets datorer, eller, om du är SH-student, din egen dator. Under pandemin gäller max 2 samtidiga användare i dessa rum.

Sökhandledning och Studieverkstan

Biblioteket erbjuder sökhandledning och hjälp med referenshantering för dig som skriver uppsats.

I biblioteket finns också studieverkstan som erbjuder handledning, kurser och föreläsningar i akademiskt skrivande, akademiskt talande och studieteknik. Du kan bland annat få hjälp med referenser och uppsatsskrivande. Här kan du läsa mer om studieverkstan.

2021-09-08